Translation

To read this page in english or any other language, please see the bottom of this page.

tirsdag 23. august 2011

Milepæl!

Akkajaure, en rimelig voksen innsjø i Sverige, modersjøen på samisk. En av hovedgrunnene til at vi ville bruke Packraft'er på denne turen var fordi vi ville ha mulighet til å mestre kryssinger av innsjøer, og spesielt Akkajaure. Vannet er øst-vest-vendt, mangfoldige mil langt og det ligger midt i veien for sti-ruten vi følger. Å gå rundt vannet ville kostet oss rundt fire ekstra dager, så vi var temmelig innstilt på å forsere vannet med båt.

I dag var det meldt lite vind mellom 0400 og 0800, deretter skulle vinden dreie nordlig og øke noe utover dagen. Vi var oppe 0330, spiste en grepa frokost og klokken 0510 startet vi kryssingen på blikkstille vann.

Mellom Ritsem og fergeleiet ved Akkastugan, dit vi skulle er det en mil med vann. Vi padlet en liten omvei, og holdt oss i nærheten av noen øyer midt på vannet for å øke sikkerhetsmarginene. Halvveis over gikk vi i land på en øy for å strekke litt på bena etter halvannen time med padling. Rundt samme tid blåste det opp, og vinden dreide sydlig og deretter sydvestlig. Dette skapte hurtig en mindre gjestfri stemning, båtene er lette og blir tunge å padle i motvind. I tillegg begynte bølgene å bryte. Vi padlet i en bue inn mot land og klarte å holde oss nogenlunde i le fra vinden. Vi følte oss hele tiden trygge under kryssingen og padlet i tillegg tett sammen.

Vi gikk i land ved ferjeleiet på motsatt side etter ca tre timer, slitne og meget godt fornøyd. Deretter gikk vi de to km bort til Akkastugan der Enja ventet på oss etter overnattingsbesøk hos hyttevakten der.

Vi ble bedt inn på en kopp kaffe og kjeks med deilig, hjemmelaget moltesyltetøy, luksus.

Etter noen timer med prat om løst og fast var vi klare til å marsje videre, vi takket og bukket for kaffe, mat og all hjelpen vi fikk med Enja. Deretter spaserte vi inn mot de tre nasjonalparkene Stora Sjöfallet, Sarek og Padjelanta.

Nå, etter 1,3 mil til fots og 1 mil padling ligger vi igjen i teltet. Med mat for ni dager, utstyr og båter veier sekkene våre i underkant av 30 kg. Dette innebærer at forflytning til fots går litt tregere en før. Vi tar tiden til hjelp og satser også på å kunne padle noen av vannene her som avveksling.

Leve eventyret!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar